Background Image

Nieuws

Post Image
12-7

Uitbreiding wifi in stadsgebouwen


We breiden de wifi in onze stadsgebouwen uit. Nu zijn er reeds 24 locaties waar Bruggelingen en bezoekers gebruik kunnen maken van de wifi van de stad. Maar dat moeten er op korte termijn nog meer worden. We werken samen met het Brugse bedrijf Citymesh om het aantal stadsgebouwen met wifi snel te verhogen.

Enkel dit nieuwsitem zien
Post Image
10-7

Orgel van de Heilige Bloedbasiliek wordt gerestaureerd en uitgebreid


De Heilige Bloedbasiliek is een belangrijk monument in onze stad, dat jaarlijks maar liefst anderhalf miljoen bezoekers over de vloer krijgt. Mooie orgelklanken voegen nog iets extra toe aan het al imposante kader. Daarom steunen we als stad de restauratie van het orgel met 75.000 euro. Maar ook jij kan helpen om het orgel te restaureren en uit te breiden! Het Herita-projectrekeningnummer BE53 7440 7770 3053 kan sinds gisteren worden gebruikt voor (fiscaal aftrekbare) giften.

Enkel dit nieuwsitem zien
Post Image
9-7

Smartspots op 6 locaties in Brugge meten de lucht en het geluid


We hechten veel belang aan de luchtkwaliteit in onze stad. Een fijnmazig meetnet is noodzakelijk om goed in kaart te brengen hoeveel fijn stof, CO en andere ongezonde stoffen er in de lucht ziten. Daarom starten we vanaf 1 augustus met een proefproject met sensoren op 6 ‘smartspots’. Deze slimme sensoren meten allerlei indicatoren en staan in verbinding met bv mobiliteitsmeters. Als de data betrouwbaar lijken te zijn, zullen ze ons ook zeker helpen om verstandige oplossingen te vinden.

Enkel dit nieuwsitem zien
Post Image
5-7

Restauratie van 5 waardevolle grafzerken op de Centrale Begraafplaats


Als schepen voor Patrimoniumbeheer kom ik elke dag in contact met onze mooie Brugse monumenten. Wat velen niet weten is dat Brugge ook een rijk funerair erfgoed onder haar hoede heeft. De dienst Patrimoniumbeheer van de stad Brugge staat in voor de restauraties van de belangrijke waardevolle grafmonumenten in stadseigendom. We trekken hiervoor jaarlijks een budget van ongeveer 30.000 euro uit. Steeds is het doel om een grafzerk maximaal te kunnen behouden in zijn oorspronkelijke toestand. Dit geldt ook voor de ornamenten, voorwerpen, opschriften, … die aanwezig zijn op of in het monument. Sommige monumenten krijgen enkel een reinigingsbeurt, bij andere is een ingrijpendere aanpak vereist. Dit jaar zijn 5 restauraties in uitvoering gegaan op de Centrale Begraafplaats, allen met een interessant verhaal achter het monument. De indrukwekkende neoclassicistische graftombe van Joseph Francois Ducq bijvoorbeeld, de hofschilder van Willem I die zijn opleiding kreeg bij de grote Brugse kunstschilder Jozef Suvée. Of het grafmonument voor Eduard Campe, onderpastoor van de Sint-Salvatorkerk, opgetrokken uit witte natuursteen en met een afbeelding van de overledene geknield voor de Madonna met zijn patroonheilige de H. Lodewijk.

Enkel dit nieuwsitem zien
Post Image
3-7

Tempelhof Sint-Pieters krijgt bijna energieneutrale jeugdlokalen


Als stad het goede voorbeeld geven: de jeugdlokalen op het Tempelhof pakken we aan door een bijna energieneutrale en veilige nieuwbouw te plaatsen. Deze plek krijgt een grondige update, waar Sint-Pieters trots op zal kunnen zijn.

Enkel dit nieuwsitem zien