Background Image

Nieuws

Post Image
22-10

Strijd tegen blauwalgen met ultrasoon toestel werpt zijn vruchten af


Sinds 2017 werden er bij warm weer op verschillende locaties in Brugge blauwalgen (cyanobacteriën) vastgesteld. Bij een stijgende watertemperatuur van meer dan 22°celsius, stilstaand water en voldoende stoffen in het water als stikstof en fosfor, kunnen blauwalgen massaal groeien.

Vorig jaar, vanaf de zomerperiode tot laat in de herfst van 2018, was er zo’n massale blauwalgengroei aan het Stil Ende. Door de aanwezigheid van giftige stoffen veroorzaakt door de blauwalgen, was het noodzakelijk om de zwanen naar een andere plek te verplaatsen.

Schepen van Milieubeleid Minou Esquenet: “De waterkwaliteit in het Stil Ende wordt sinds 1996 door het stadslabo gecontroleerd. Vandaag is er een duidelijke kwaliteitsverbetering van het water vastgesteld, met evolutie van een slechte naar een aanvaardbare waterkwaliteit. Door de stadsdiensten zijn er extra maatregelen genomen om de waterkwaliteit nog verder te verbeteren. Er wordt o.a. jaarlijks coccolietenkrijt in het water gebracht en beluchters brengen extra zuurstof in het water. Ook het baggeren van het slib kan een belangrijke verbetering geven van de waterkwaliteit. Deze maatregelen werken op lange termijn.”

Maar ook maatregelen op korte termijn worden ingezet in de strijd tegen de blauwalgen. “Het stadslabo startte een proefproject op met een ultrasoon, gepatenteerd toestel om de algengroei af te remmen. Dit toestel werd geplaatst in oktober 2018 om de werking ervan in 2019 grondig te evalueren. De ultrasone toestelletjes blijven continue in het water en sturen met een specifieke techniek een ultrasoon signaal uit. Het gevolg is dat de algen worden aangetast en afgeremd in de groei. Het ultrasoon signaal is beperkt tot een lengte van maximaal 200 m”, zegt schepen Minou Esquenet.

Het stadslabo volgde dit jaar de waterkwaliteit zeer strikt op om het effect te evalueren. Er werd deze zomer geen groei van blauwalgen vastgesteld ondanks de verhoogde watertemperatuur. De zwanen konden gedurende de zomerperiode zonder problemen verder in het Stil Ende verblijven.

Ook in de zwemzone aan de Coupure waren er in 2018 problemen met blauwalgen, en moest de zwemzone gedurende bepaalde periodes worden afgesloten. Het plaatsen van een ultrasoon toestelletje ter bescherming van de zwemzone heeft ervoor gezorgd dat deze zone in 2019 vrij bleef van blauwalgen. De door de algen geproduceerde gifstof was niet aanwezig in het water, ondanks de aanwezigheid van blauwalgen in het aanpalende kanaal aan de jachthaven.

Als deze zwemzone aan de Coupure blijft behouden, wordt het ultrasoon toestel, net zoals aan het Stil Ende, permanent in het water geplaatst.

 

Enkel dit nieuwsitem zien
Post Image
16-10

Afvalmanden ledigen in de binnenstad zonder uitstoot dankzij elektrische bestelwagens


Vandaag namen we twee elektrische bestelwagens in gebruik om de afvalmanden in de binnenstad te ledigen zonder uitstoot van schadelijke uitlaatgassen.

Deze elektrische pick-up kippers bieden heel wat voordelen. De voertuigen worden opgeladen met groene stroom en zijn zeer onderhoudsvriendelijk: geen oliewissels, uitlaat, koppeling, ... Met deze aankoop zetten we de volgende stap in de vergroening van ons wagenpark. Ons doel is voor ieder voertuig de meest optimale oplossing te bieden wat betreft gebruiksvriendelijkheid, milieuprestaties en kostprijs over de volledige levensduur van de wagen. Als we het wagenpark vernieuwen, dan let ik er op dat dit op een duurzame manier gebeurt, nu en in de toekomst.

Enkel dit nieuwsitem zien
Post Image
27-9

Ontdek het BEN-Studentenhuis!


Gisteren stelden we het Bijna Energie Neutraal Studentenhuis aan de pers voor. Heb jij ook duurzame renovatieplannen? Loop dan zeker eens binnen en laat je inspireren door de innovatieve renovaties in het gebouw, zoals het BEO-veld met warmtepomp of het lichtdetectiesysteem.

 

Enkel dit nieuwsitem zien
Post Image
27-9

Wondermooi winters Brugge


De winter wordt weer wondermooi in Brugge!

Enkel dit nieuwsitem zien
Post Image
6-9

Opening Mind en Makersspace Howest


Samen met collega schepen Annys mocht ik gisterenavond de splinternieuwe Mind- en Makersspace van Howest openen. In het MaM kunnen scholen en creatievelingen terecht om de meest innovatieve technieken en allerlei handige toestellen te gebruiken. Het wordt ongetwijfeld een belangrijke ontmoetingsplek in Brugge voor alle denkers en doeners die zich creatief willen uitleven met de nieuwste technologische snufjes. Het samengaan van scholen, bedrijven en organisaties om Brugge op innovatief vlak op de kaart te zetten is inspirerend! En net nu lanceert Handmade in Brugge en Turbo een nieuwe prijs voor jonge, beloftevolle makers. Dat kan geen toeval zijn.

Enkel dit nieuwsitem zien