Background Image

Nieuws

Post Image
19-2

Vlinder mee!


VLINDER mee! Ik nodig alle Brugse secundaire scholen uit om mee te werken aan een wetenschappelijk project van de Universiteit Gent: VLINDER. VLINDER wil een netwerk van 50 weerstations in Vlaanderen en Brussel opzetten en op die manier een beter zicht krijgen op de link tussen de omgeving en het weer. De leerlingen moeten zelf een professioneel weerstation bouwen en meten vanaf december minstens een jaar lang temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en windsterkte. De dienst Leefmilieu van de stad helpt mee te zoeken naar de meest geschikte plek om het weerstation te plaatsen. www.vlinder.ugent.be.

Overzicht nieuws
Post Image
18-2

Nieuw paviljoen voor Gruuthusemuseum


Vandaag verwelkomden we het nieuwe onthaalpaviljoen van het Gruuthusemuseum. Ook de restauratiecampagne loopt bijna ten einde. Al is Gruuthuse een historisch gebouw van niet te onderschatten erfgoedwaarde, toch werd de duurzaamheid van het gebouw verbeterd: installatie van een regenwaterput, waarbij het regenwater zal gebruikt worden voor het nieuwe sanitair, plaatsen van dakisolatie, het vervangen van alle verlichting door LED-verlichting en het inruilen van de oude stookinstallatie op mazout door een nieuwe performante installatie op gas. Kortom, een voorbeeldproject van hoe de Stad Brugge investeert in het duurzamer maken van de eigen gebouwen.

Met de heropening van het Gruuthusemuseum in mei van dit jaar, zal ook het pareltje van het gebouw, met name de bidkapel van Lodewijk van Gruuthuse opnieuw te bewonderen zijn. Zo werd al het hout behandeld en één voor één hersteld, met maximaal behoud van het oorspronkelijk 15de en 16de-eeuwse hout. Finaal kwam de restauratie van de waardevolle afwerkingslagen aan beurt. Deze lagen werden gereinigd, gefixeerd en hersteld. Gezien het uitzonderlijke en unieke karakter van deze werken werd hiervoor het Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium aangesteld en de gespecialiseerde firma houtrestauratie Iparc. Deze unieke werken zijn bijna voltooid. Kom dit vakmanschap op 23 mei, bij de publieksopening, zeker bewonderen!

Overzicht nieuws
12-2

Dikke truiendag 2019: fiets mee voor het klimaat!


Dagelijks fietst al zowat de helft van de collega’s die werken voor de Stad Brugge naar het werk, goed voor 6700 km per dag. Maar vandaag leggen we de lat nog hoger. Dan mikken we op 8650 km. Waarom 8650 km? Dat is de afstand in vogelvlucht van Brugge naar de Noordpool en terug. Mobiliteit is op het grondgebied van Brugge de derde grootste sector voor CO2-uitstoot, namelijk goed voor 23%. Fietsen en wandelen is niet enkel positief voor de gezondheid, maar helpt ook CO2 te reduceren.
https://www.dikketruiendag.be/

Overzicht nieuws
Post Image
11-2

Extra zonnepanelen op het nieuwe Beurs- en congresgebouw


We plaatsen extra zonnepanelen op het nieuwe Beurs- en congresgebouw. Op die manier reduceren we de CO2 uitstoot met 38 ton per jaar. En zo maken we Brugge klimaatrobuuster.

Overzicht nieuws
7-2

Cijfer van de dag: 64%


Viermaal per jaar stuurt WES de Consumeter uit waarin vragen over uiteenlopende onderwerpen worden gesteld aan een representatieve steekproef van 1500 Belgen tussen de 18 en 74 jaar. In het najaar werden vragen gesteld hoe men denkt over verantwoord ondernemen van ketens. Eind januari werden door WES deze cijfers gecommuniceerd. Uit dit rapport blijkt dat 64% van de Belgen denken dat supermarkten de landbouwers uitbuit. In Brugge zijn er een aantal korte keten initiatieven, zoals Lokaalmarkt, Boer Bas en Boeren & Buren. Daar kan je rechtstreeks lekker en eerlijk voedsel kopen van bij de boer. Het uitproberen meer dan waard!

Overzicht nieuws