Background Image

Nieuws

Post Image
21-2

Het goede voorbeeld geven: ik rij voortaan elektrisch


Overzicht nieuws
20-2

Landbouw en voedselproductie beter begrijpen


Boeiende artikels in de krant over onze landbouw en de manier waarop we met voedsel omgaan. Tweemaal een pleidooi om de landbouw en voedselproductie beter te begrijpen. In De Tijd zegt landbouwwetenschapster Louise Fresco dat “we leven in een verstedelijkte samenleving die ver verwijderd is van waar ons voedsel vandaan komt. Vroeger had bijna iedereen familie die op het platteland werkte. Nu is de voedselketen mondiaal, anoniem en onzichtbaar. Je ziet alleen nog het eindresultaat in de supermarkt.”. En ze pleit ervoor  dat kinderen verplicht boerderijen bezoeken.
In Beroepsgeheim in De Standaard valt een anonieme melkveeboerin haar bij. Ze klaagt de onwetendheid bij het grote publiek aan en nodigt jaarlijks toekomstige leerkrachten uit om haar kennis over het werk op de boerderij en manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd door te geven. En niet te vergeten, voedselverlies neemt een zeer groot deel van de CO2-uitstoot in. Twee topdames!

https://www.tijd.be/dossier/ontbijt/louise-fresco-eten-mag-nooit-achteloos-wegkauwen-zijn/10098381.html

Overzicht nieuws
Post Image
19-2

Vlinder mee!


VLINDER mee! Ik nodig alle Brugse secundaire scholen uit om mee te werken aan een wetenschappelijk project van de Universiteit Gent: VLINDER. VLINDER wil een netwerk van 50 weerstations in Vlaanderen en Brussel opzetten en op die manier een beter zicht krijgen op de link tussen de omgeving en het weer. De leerlingen moeten zelf een professioneel weerstation bouwen en meten vanaf december minstens een jaar lang temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en windsterkte. De dienst Leefmilieu van de stad helpt mee te zoeken naar de meest geschikte plek om het weerstation te plaatsen. www.vlinder.ugent.be.

Overzicht nieuws
Post Image
18-2

Nieuw paviljoen voor Gruuthusemuseum


Vandaag verwelkomden we het nieuwe onthaalpaviljoen van het Gruuthusemuseum. Ook de restauratiecampagne loopt bijna ten einde. Al is Gruuthuse een historisch gebouw van niet te onderschatten erfgoedwaarde, toch werd de duurzaamheid van het gebouw verbeterd: installatie van een regenwaterput, waarbij het regenwater zal gebruikt worden voor het nieuwe sanitair, plaatsen van dakisolatie, het vervangen van alle verlichting door LED-verlichting en het inruilen van de oude stookinstallatie op mazout door een nieuwe performante installatie op gas. Kortom, een voorbeeldproject van hoe de Stad Brugge investeert in het duurzamer maken van de eigen gebouwen.

Met de heropening van het Gruuthusemuseum in mei van dit jaar, zal ook het pareltje van het gebouw, met name de bidkapel van Lodewijk van Gruuthuse opnieuw te bewonderen zijn. Zo werd al het hout behandeld en één voor één hersteld, met maximaal behoud van het oorspronkelijk 15de en 16de-eeuwse hout. Finaal kwam de restauratie van de waardevolle afwerkingslagen aan beurt. Deze lagen werden gereinigd, gefixeerd en hersteld. Gezien het uitzonderlijke en unieke karakter van deze werken werd hiervoor het Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium aangesteld en de gespecialiseerde firma houtrestauratie Iparc. Deze unieke werken zijn bijna voltooid. Kom dit vakmanschap op 23 mei, bij de publieksopening, zeker bewonderen!

Overzicht nieuws
12-2

Dikke truiendag 2019: fiets mee voor het klimaat!


Dagelijks fietst al zowat de helft van de collega’s die werken voor de Stad Brugge naar het werk, goed voor 6700 km per dag. Maar vandaag leggen we de lat nog hoger. Dan mikken we op 8650 km. Waarom 8650 km? Dat is de afstand in vogelvlucht van Brugge naar de Noordpool en terug. Mobiliteit is op het grondgebied van Brugge de derde grootste sector voor CO2-uitstoot, namelijk goed voor 23%. Fietsen en wandelen is niet enkel positief voor de gezondheid, maar helpt ook CO2 te reduceren.
https://www.dikketruiendag.be/

Overzicht nieuws