Background Image

Nieuws

Post Image
29-8

Havendag 2017: Stad Brugge, VDAB, haven en marine slaan de handen in elkaar! - Gazet van Antwerpen


Overzicht nieuws
29-8

Perstekst: Havendag 2017: Stad Brugge, VDAB, haven en marine slaan de handen in elkaar!


Werkaanbod in Brugge hoog: 1048 vacatures in de haven

In 2016 steeg voor het eerst in vijf jaar de werkgelegenheidsgraad in België, en dook de werkloosheidsgraad onder de 8 %. Ook in Brugge blijft de werkloosheid laag, gemiddeld 5,5%.

Het aantal niet-werkende werkzoekenden lag al laag en blijft nog verder dalen. Daarnaast zien we een spectaculaire stijging van het aantal vacatures in Brugge en in zijn haven.

Dit is enerzijds goed nieuws, maar stelt groeiende bedrijven ook wel voor moeilijkheden. Om aan deze krapte op de arbeidsmarkt tegemoet te komen, heeft de dienst Tewerkstelling van de stad Brugge besloten om op de Vlaamse Havendag van 17 september 2017 in Zeebrugge volop in te zetten op het doelgericht matchen van werkzoekenden en vacatures.

Daarom richt de stad, in aanloop naar de Havendag, samen met VDAB, MBZ en de Marine in ‘Mijn Brugge’ een Pop-up werkwinkel in, specifiek over tewerkstelling in de haven van Zeebrugge. Van 30 augustus tot 15 september zal daar gefocust worden op de 1048 vacatures in en om de haven, die men door dit initiatief zo veel mogelijk ingevuld wil krijgen.

1500 werkzoekenden uit de ruime regio rond Brugge en Zeebrugge werden gericht uitgenodigd naar deze pop-up werkwinkel, om te tonen welke jobs de haven biedt. Concreet ontwikkelde Stad Brugge infographics over 6 veel voorkomende beroepen in de haven waarop weergegeven wordt wat de job inhoudt, wat de startwedde is, … Deze info krijgt de werkzoekende ook als folder mee (zie bijlage).

Tijdens deze periode zullen consultants van VDAB aanwezig zijn in ‘Mijn Brugge’ om met de werkzoekende te bekijken welke job voor hen het geschiktst is. Dit kan zowel tijdens groepssessies als in individuele gesprekken. Als er een match gevonden wordt, wordt de werkzoekende verder geholpen door de diensten van de VDAB tijdens het sollicitatieproces.

Op de Havendag zelf dan, 17 september 2017, stellen meerdere bedrijven hun deuren open en laten zo door middel van workshops, rondleidingen en demonstraties zien wat werken bij hen inhoudt. Dat gaat onder meer over APM Terminals, Depre Storage & Handling NV, Fluxys LNG Terminal, FOD Defensie, ICO, LINEAS, P&O North Sea Ferries, MBZ, PSA en de Vlaamse Visveiling.

De Havendag is een initiatief van de Vlaamse Overheid, in samenwerking met de betrokken havens, en nog in volle voorbereiding.

Schepen Esquenet:

‘De naakte cijfers geven een heel duidelijk beeld: in Brugge wordt gewerkt, in Brugge kun je werken.

Er is krapte op de arbeidsmarkt en het aantal openstaande vacatures stijgt constant. Wij houden de vinger aan de pols en hebben dan ook initiatief genomen om samen met VDAB, de haven en de marine deze jobs in aanloop naar en op de Havendag zelf in het licht te zetten. Er zijn bovendien jobs beschikbaar voor zowel hoog- als laaggeschoolden. Wanneer over enkele jaren de eerste afgestudeerden van de Brugse masteropleiding van KULAB op de arbeidsmarkt komen zullen ook zij dus zeker in Brugge een job kunnen vinden.

Brugge is en blijft een stad waar het goed wonen, studeren en werken is.

BIJLAGE 1: CIJFERS

IN BRUGGE WORDT GEWERKT

Brugge heeft een laag werkloosheidscijfer: de werkloosheidsgraad van juni 2017 is 5.5%, daar waar het Vlaamse gemiddelde op 6.7% zit. De werkloosheidsgraad is bovendien dalend.

 

 

Niet-Werkende Werkzoekenden (NWWZ)

 

 

 

Evolutie over 1 jaar

 

 

Gewest Vlaanderen

 

201.762

 

-5,3%

 

 

Provincie West-Vlaanderen

 

27.961

 

-3,7%

 

 

Resoc & Streektafel Brugge

 

6.269

 

-3,3%

 

 

Gemeente Brugge

 

3.041

-2,7%

IN BRUGGE KUN JE WERKEN

Het aantal vacatures stijgt. Nieuwe bedrijven vinden de weg naar Brugge en zijn haven, vele gevestigde waarden breiden uit of pakken nieuwe uitdagingen, zoals de Brexit, op een constructieve manier aan.

 

Vacatures in de laatste 12 maanden rechtstreeks bij VDAB

 

Evolutie

over 1 jaar

 

 

Gewest Vlaanderen

 

242.192

 

+20,7%

 

 

Provincie West-Vlaanderen

 

42.805

+27,6%

 

Resoc & Streektafel Brugge

 

12.302

+24,7%

 

Gemeente Brugge

 

8.003

+28,3%

DE HAVEN HEEFT DE WIND IN DE ZEILEN

De haven van Zeebrugge is één van de belangrijkste pijlers van onze economie. Vandaag zijn er 1.048 vacatures, waaronder een 300-tal voor de marine. Het gaat om een grote diversiteit aan jobs.

 

Meest gevraagde functies

 

 

Aantal vacatures

 

 

Jobs bij de marine (logistiek personeel, technisch personeel, keukenpersoneel)

 

300

 

Vrachtwagenchauffeurs

 

173

 

Technici

 

281

 

Bedienden

 

118

 

Jobs in de auto-sector

 

147

 

Jobs in de voeding

 

93

BIJLAGE 2: OPENINGSUREN ‘MIJN BRUGGE’

Maandag-donderdag: 10.00 uur - 17.30 uur
Vrijdag: 10.00 uur – 12.30 uur
Zaterdag: 10.00 uur – 12.30 uur

Overzicht nieuws
21-8

Perstekst: Stad Brugge werkt opnieuw mee aan duaal leren-project


Het project ‘Duaal Leren’ werd door de Vlaamse Regering gelanceerd op 1 september 2016 en deed ook zijn intrede bij de stad Brugge. Ook in 2017 gaat Stad Brugge er mee door.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ‘Het is belangrijk dat zowel scholen als werkgevers ervan overtuigd zijn dat beroeps-en technisch onderwijs een logische keuze is en de duale leerweg evenwaardig is als het volgen van voltijds secundair onderwijs. Dat ook een overheid als de stad Brugge hier een steentje aan bijdraagt, is positief en geeft aan dat er een brede basis aan het groeien is voor het systeem van duaal leren.’

‘Duaal’ wijst op de combinatie van leren en werken voor jongeren vanaf 15 jaar. In dit systeem verwerven de leerlingen gedurende enkele dagen kennis op school, die ze dan gedurende 3 dagen toepassen bij het inoefenen van vaardigheden op de werkvloer. Op die manier moet het onderwijs beter aansluiten op de arbeidsmarkt en worden de juiste competenties aangeleerd worden.

Belangrijk is dat de leerling op het einde van de opleiding hetzelfde diploma behaalt als jongeren uit de voltijdse studierichting.

De week van een leerling in dit project bestaat uit twee schooldagen en drie dagen op de werkvloer. De Brugse scholen VTI en KTA bieden de leerlingen van een aantal studierichtingen deze mogelijkheden aan. Ze vinden daarvoor enthousiaste partners bij de stad Brugge, met name bij de dienst Musea, de Groendienst, het Cultuurcentrum en de Gebouwendienst.

Schepen Esquenet: “Ook Stad Brugge zet graag haar schouders onder dit mooie project. Bedrijven, en ook wij, als lokale overheid, hebben nood aan goed opgeleide en gemotiveerde mensen. Het duaal leren biedt zowel aan de werkgevers als aan de leerlingen een grote meerwaarde. Jonge mensen kunnen naast theoretische kennis, ook hun competenties en arbeidsattitude aanscherpen. Voor werkgevers geeft het de mogelijkheid om toekomstige werknemers te kunnen opleiden, ook in functie van knelpuntberoepen.

Ik geloof sterk dat de stad als werkgever een opdracht heeft om ook kansen te creëren voor kwetsbare groepen. Laaggeschoolden kunnen bij ons veel en nuttig werk verrichten en krijgen een zinvolle invulling van hun tijd. Daarom engageren we ons als werkgever ook voor brugprojecten, aanstellingen via beroepsinlevingsovereenkomst, intensieve begeleiding bij alternerend leren … Een job hebben is veel meer dan brood op de plank, het geeft ook structuur aan je dag en zin aan je leven. ‘Iedereen een job’ is het meest sociale beleid dat we kunnen voeren, en blijft onze doelstelling.”

Overzicht nieuws
Post Image
17-8

Opinie vaste benoemingen


Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Gent rond de vaste benoemingen bij het stadspersoneel kreeg ik van Het Laatste Nieuws de vraag naar het beleid daaromtrent bij Stad Brugge. 

Stad Brugge meent dat het motiveren en aantrekken van goede medewerkers ook met andere argumenten dan de vaste benoeming moet kunnen. We zetten in op een goed evenwicht tussen werk en privé-leven via het zgn. Nieuwe Werken (plaats- en tijdsonafhankelijk werken), en op coachend leidinggeven. Werken bij een lokaal bestuur betekent ook bijdragen aan de leef- en werkwereld van de burgers en daaruit kan veel voldoening worden gehaald.
 

Overzicht nieuws
Post Image
26-6

MEE MET BASISSCHOOL DE LISBLOMME!Lissewege stuurt zijn zonen en dochters uit, en daar help ik graag aan mee!
De vijfde- en zesdejaarsleerlingen van basisschool De Lisblomme hebben vandaag sportdag op de terreinen van De Gulden Kamer.
Samen met mijn sportvrienden van de Zeeweegse Trappers zorgde ik voor de fietsbegeleiding.
Veel sportplezier gewenst!

Overzicht nieuws