Background Image

Nieuws

Post Image
31-8

Havendag 2017: Stad Brugge, VDAB, haven en marine slaan de handen in elkaar! - Het Nieuwsblad


Overzicht nieuws
Post Image
30-8

Havendag 2017: Stad Brugge, VDAB, haven en marine slaan de handen in elkaar! - Made in W-VLA


Overzicht nieuws
Post Image
30-8

Havendag 2017: Stad Brugge, VDAB, haven en marine slaan de handen in elkaar! - HLN


Overzicht nieuws
Post Image
29-8

Havendag 2017: Stad Brugge, VDAB, haven en marine slaan de handen in elkaar! - Gazet van Antwerpen


Overzicht nieuws
29-8

Perstekst: Havendag 2017: Stad Brugge, VDAB, haven en marine slaan de handen in elkaar!


Werkaanbod in Brugge hoog: 1048 vacatures in de haven

In 2016 steeg voor het eerst in vijf jaar de werkgelegenheidsgraad in België, en dook de werkloosheidsgraad onder de 8 %. Ook in Brugge blijft de werkloosheid laag, gemiddeld 5,5%.

Het aantal niet-werkende werkzoekenden lag al laag en blijft nog verder dalen. Daarnaast zien we een spectaculaire stijging van het aantal vacatures in Brugge en in zijn haven.

Dit is enerzijds goed nieuws, maar stelt groeiende bedrijven ook wel voor moeilijkheden. Om aan deze krapte op de arbeidsmarkt tegemoet te komen, heeft de dienst Tewerkstelling van de stad Brugge besloten om op de Vlaamse Havendag van 17 september 2017 in Zeebrugge volop in te zetten op het doelgericht matchen van werkzoekenden en vacatures.

Daarom richt de stad, in aanloop naar de Havendag, samen met VDAB, MBZ en de Marine in ‘Mijn Brugge’ een Pop-up werkwinkel in, specifiek over tewerkstelling in de haven van Zeebrugge. Van 30 augustus tot 15 september zal daar gefocust worden op de 1048 vacatures in en om de haven, die men door dit initiatief zo veel mogelijk ingevuld wil krijgen.

1500 werkzoekenden uit de ruime regio rond Brugge en Zeebrugge werden gericht uitgenodigd naar deze pop-up werkwinkel, om te tonen welke jobs de haven biedt. Concreet ontwikkelde Stad Brugge infographics over 6 veel voorkomende beroepen in de haven waarop weergegeven wordt wat de job inhoudt, wat de startwedde is, … Deze info krijgt de werkzoekende ook als folder mee (zie bijlage).

Tijdens deze periode zullen consultants van VDAB aanwezig zijn in ‘Mijn Brugge’ om met de werkzoekende te bekijken welke job voor hen het geschiktst is. Dit kan zowel tijdens groepssessies als in individuele gesprekken. Als er een match gevonden wordt, wordt de werkzoekende verder geholpen door de diensten van de VDAB tijdens het sollicitatieproces.

Op de Havendag zelf dan, 17 september 2017, stellen meerdere bedrijven hun deuren open en laten zo door middel van workshops, rondleidingen en demonstraties zien wat werken bij hen inhoudt. Dat gaat onder meer over APM Terminals, Depre Storage & Handling NV, Fluxys LNG Terminal, FOD Defensie, ICO, LINEAS, P&O North Sea Ferries, MBZ, PSA en de Vlaamse Visveiling.

De Havendag is een initiatief van de Vlaamse Overheid, in samenwerking met de betrokken havens, en nog in volle voorbereiding.

Schepen Esquenet:

‘De naakte cijfers geven een heel duidelijk beeld: in Brugge wordt gewerkt, in Brugge kun je werken.

Er is krapte op de arbeidsmarkt en het aantal openstaande vacatures stijgt constant. Wij houden de vinger aan de pols en hebben dan ook initiatief genomen om samen met VDAB, de haven en de marine deze jobs in aanloop naar en op de Havendag zelf in het licht te zetten. Er zijn bovendien jobs beschikbaar voor zowel hoog- als laaggeschoolden. Wanneer over enkele jaren de eerste afgestudeerden van de Brugse masteropleiding van KULAB op de arbeidsmarkt komen zullen ook zij dus zeker in Brugge een job kunnen vinden.

Brugge is en blijft een stad waar het goed wonen, studeren en werken is.

BIJLAGE 1: CIJFERS

IN BRUGGE WORDT GEWERKT

Brugge heeft een laag werkloosheidscijfer: de werkloosheidsgraad van juni 2017 is 5.5%, daar waar het Vlaamse gemiddelde op 6.7% zit. De werkloosheidsgraad is bovendien dalend.

 

 

Niet-Werkende Werkzoekenden (NWWZ)

 

 

 

Evolutie over 1 jaar

 

 

Gewest Vlaanderen

 

201.762

 

-5,3%

 

 

Provincie West-Vlaanderen

 

27.961

 

-3,7%

 

 

Resoc & Streektafel Brugge

 

6.269

 

-3,3%

 

 

Gemeente Brugge

 

3.041

-2,7%

IN BRUGGE KUN JE WERKEN

Het aantal vacatures stijgt. Nieuwe bedrijven vinden de weg naar Brugge en zijn haven, vele gevestigde waarden breiden uit of pakken nieuwe uitdagingen, zoals de Brexit, op een constructieve manier aan.

 

Vacatures in de laatste 12 maanden rechtstreeks bij VDAB

 

Evolutie

over 1 jaar

 

 

Gewest Vlaanderen

 

242.192

 

+20,7%

 

 

Provincie West-Vlaanderen

 

42.805

+27,6%

 

Resoc & Streektafel Brugge

 

12.302

+24,7%

 

Gemeente Brugge

 

8.003

+28,3%

DE HAVEN HEEFT DE WIND IN DE ZEILEN

De haven van Zeebrugge is één van de belangrijkste pijlers van onze economie. Vandaag zijn er 1.048 vacatures, waaronder een 300-tal voor de marine. Het gaat om een grote diversiteit aan jobs.

 

Meest gevraagde functies

 

 

Aantal vacatures

 

 

Jobs bij de marine (logistiek personeel, technisch personeel, keukenpersoneel)

 

300

 

Vrachtwagenchauffeurs

 

173

 

Technici

 

281

 

Bedienden

 

118

 

Jobs in de auto-sector

 

147

 

Jobs in de voeding

 

93

BIJLAGE 2: OPENINGSUREN ‘MIJN BRUGGE’

Maandag-donderdag: 10.00 uur - 17.30 uur
Vrijdag: 10.00 uur – 12.30 uur
Zaterdag: 10.00 uur – 12.30 uur

Overzicht nieuws